|
Forum lotnictwa To tu spotykają się pasjonaci lotnictwa by troszkę o nim podyskutować.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gresiek
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 18:58, 12 Lis 2005 Temat postu: sprzet do obserwacji |
|
|
witam wszystkich,
chcialbym zasugerowac moderatorowi lub moderatorom przyklejenie tematu o sprzecie do obserwacji przelatujacych samolotow... w innym przypadku takie pytania jak moje beda sie tu pojawialy co chwile :->
przegladajac forum znalazlem pare postow z konkretami (np. o lornetce kronos 20x60) ale w dalszym ciagu nie wiem:
1) czy przez lornetke kronos mozna bez problemu rozpoznac przelatujacy samolot i jego wlasciciela? (pomijam samoloty w zenicie, ktore pewnie z definicji jest ciezko rozpoznac do jakiej linii naleza jezeli nie maja ladnego napisu w stylu 'emirates').
2) jakim sprzetem zostaly wykonane fotki w watku "samoloty na wysokosciach przelotowych"?, tzn. te fotki na ktorych mozna rozpoznac nie tylko typ samolotu ale i jego wlasciciela
3) w chwili obecnej zastanawiam sie powaznie nad zakupem kamery video (o lornetce kronos nie wspominajac). na oku mam kamere panasonica z zoomem optycznym 30x, podobno najwiekszym na rynku w tej klasie sprzetu. czy ktos probowal kiedys taki zoom? lub np. 20x? czy przez taka kamere mozna rozpoznac wlasciciela samolotu?
to tyle na poczatek,
pozdrawiam i lacze sie w pasji
gresiek
p.s.
jestem tu nowy co widac po tytule postu, choc w temacie obserwacji samolotow, ich nasluchu i latania na nich w fs2004 nie jestem wcale taki nowy
w chwili obecnej mieszkam we frankfurcie nad menem, pewnego rodzaju raju dla mnie - spottera pasjonata lotnictwa cywilnego i przyszlego pilota liniowego
przebywajac w polsce mam nad soba w zasadzie tylko korytarze UN869 i UN871.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Pawelbelzyce
|
Wysłany: Sob 19:34, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Witam
Przytocze słowa ktore kiedys DarekRz napisal na forum ze krecenie filmow kamerą cyfrową mija sie z celem ze względu na obiektyw. Chyba ze bys miał jakąs telewizyjną Co do Kronosa to jest to sprawdzony sprzet i bez problemu rozpoznasz linie i typ samolotu. Zdjecia w wątku o Samolotach Pasazerskich byly robione roznymi sprzetami w zaleznosci od uzytkowników. Z tego co wiem to Eltoro robi Canon EOS D60.
Witam na pokładzie Forum
Pozdrawiam Paweł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
krzys121
Administrator
|
Wysłany: Sob 20:14, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Co do zdjec, to musialbys pytac poszczegolnych autorow. Moj zestaw do przelotowek to Canon 350d+Sigma 70-300 APO DG.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
darekrz4
|
Wysłany: Sob 21:51, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Witam !!!
Do tego ,aby rozpoznać linię lotnicza jest potrzebne przede wszystkim duże doświadczenie obserwatora a lornetka o dużym powiekszeniu dopiero potem. Ja obserwuję Kronosem 26x70 i większość linii bez problemu rozpoznaje . w jaki sposób ??? Jak widze jakiś samolot nieznanej linii to robie mu fotke i wrzucam na forum . Potem doświadczeni koledzy z zamazanej sylwetki samolotu z której ja nic nie mogę wyczytac bez problemu rozpoznaja linię i lotnisko docelowe .Chwała im za to . Jeśli jesteś mało doświadczonym "lornetkowym" obserwatorem to potrzebujesz lornetki o powiększeniu minimum 25x i strony [link widoczny dla zalogowanych] . Kamera video do tego typu obserwacji to totalna porażka i szkoda na to kasy . i pamiętaj - unikaj jak ognia tanich lornetek o plastikowych szkłach i wymyślonych przez Chińskich "fachowców" od optyki parametrach typu 70x90 ,160x90 itp ,itd .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
SP-LOB
|
Wysłany: Sob 22:18, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ja mam za "słabą" lornetke 10x50 ;/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piwi
|
Wysłany: Sob 22:28, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Tak jak moi poprzednicy powiedzieli, na poczatek wystarczy ci jakaś dobra lornetka 20x70. A jeśli już chcesz robić zdjęcia to powinieneś pomyśleć o lustrzance - a najlepiej cyfrowej, bo o ile zwykłe lustrzanki są tanie to koszt eksploatacji orgromny. No i oczywiście jakieś nieduże tele - najlepiej 70-300, albo 75-300, takie spokojnie wystarczą na początek. Póżniej można myśleć np. o teleskopie, lub MTO-11.
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
darekrz4
|
Wysłany: Sob 22:33, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
SP-LOB napisał: | Ja mam za "słabą" lornetke 10x50 ;/ |
Dlaczego ?? Taką lornetką da się z powodzeniem obserwować samoloty przelatujące w pobliżu zenitu . Jesli jest dobra to daje jasny ,i ostry obraz o dużym polu widzenia . Na pewno nie rozpoznasz samolotów lecących 40 czy 50 km od ciebie (chyba że są bardzo charakterystyczne ) ,ale te lecące blisko będziesz miał w garści . Nie licz jednak że zobaczysz okienka czy drzwi
pozdro D.RZ
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
gresiek
|
Wysłany: Sob 22:34, 12 Lis 2005 Temat postu: wiem, ze nic nie wiem |
|
|
i badz tu czlowieku madry i pisz wiersze
jedni pisza ze kronos 20x60 wystarczy a drudzy ze nie... jak bylem na wakacjach u rodziny w dawnym kaliskim to tam widzialem cale mnostwo pomykajacych czterosilnikowcow (UL980 UL981) i zal mi d. sciskal ze moja 8x30 lornetka sie nadaje jedynie do rozpoznania ksztaltu i ewentulanie typu samolotu...
a aparat cyfrowy z zoomem optycznym 4x i digitalnym iles tam tez sie nadaje do tego samego czyli do niczego.
a kamere to ja chce posiadac nie tylko do rozpoznawania samolotow rzecz jasna. aha, statyw juz mam :>
tymczasem,
gr
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
darekrz4
|
Wysłany: Sob 22:42, 12 Lis 2005 Temat postu: Re: wiem, ze nic nie wiem |
|
|
gresiek napisał: | i badz tu czlowieku madry i pisz wiersze
jedni pisza ze kronos 20x60 wystarczy a drudzy ze nie... jak bylem na wakacjach u rodziny w dawnym kaliskim to tam widzialem cale mnostwo pomykajacych czterosilnikowcow (UL980 UL981) i zal mi d. sciskal ze moja 8x30 lornetka sie nadaje jedynie do rozpoznania ksztaltu i ewentulanie typu samolotu...
a aparat cyfrowy z zoomem optycznym 4x i digitalnym iles tam tez sie nadaje do tego samego czyli do niczego.
a kamere to ja chce posiadac nie tylko do rozpoznawania samolotow rzecz jasna. aha, statyw juz mam :>
tymczasem,
gr |
Witam !!
Nie porównuj lornetki 8x30 (zabawka) ze sprzętem o powiększeniu 20 czy 25x -to wielka różnica . Aparat z zoomem optycznym 4x nadaje się do robienia zdjęć krajobrazów , jak zrobisz zdjęcie maszynie lecącej na 10 km to nic więcej nie zobaczysz niż gołym okiem .Zoom cyfrowy to chwyt reklamowy i funkcja ta pogarsza tylko jakość zdjęcia .To samo z lepszym efektem zrobi twój komputer -tam zoom cyfrowy masz prawie nieograniczony .
Tak jak napisał PIwi -do obserwacji dobra lorneta ze statywem o powiększeniu 20 i więcej razy do fotek lustrzanka + tele .
pozdro D.RZ
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
gresiek
|
Wysłany: Sob 23:08, 12 Lis 2005 Temat postu: Re: wiem, ze nic nie wiem |
|
|
darekrz4 napisał: | gresiek napisał: | i badz tu czlowieku madry i pisz wiersze
tymczasem,
gr |
Witam !!
Nie porównuj lornetki 8x30 (zabawka) ze sprzętem o powiększeniu 20 czy 25x -to wielka różnica . Aparat z zoomem optycznym 4x nadaje się do robienia zdjęć krajobrazów , jak zrobisz zdjęcie maszynie lecącej na 10 km to nic więcej nie zobaczysz niż gołym okiem .Zoom cyfrowy to chwyt reklamowy i funkcja ta pogarsza tylko jakość zdjęcia .To samo z lepszym efektem zrobi twój komputer -tam zoom cyfrowy masz prawie nieograniczony .
Tak jak napisał PIwi -do obserwacji dobra lorneta ze statywem o powiększeniu 20 i więcej razy do fotek lustrzanka + tele .
pozdro D.RZ |
no to akurat wiem co napisales (o cyfrowym zoomie i zabawkach-lornetkach) mniej wiecej od kilku lat a ta moja lornetka 'zabawka' to porzadna ruska lornetka wojskowa (metalowa) tylko ze 8x a nie 25x na ten przyklad... i doskonale nadaje sie do obserwacji samolotow na lotnisku i kolujacych do startu...
piszac o kamerze 30x zaznaczylem ze to zoom optyczny i wydaje mi sie ze przez taki zoom byloby co juz widac, pomijajac fakt ze cholernie trudno byloby utrzymac stabilny obraz (nawet na statywie z porzadna glowica) ale samolot daloby chyba rozpoznac... a zapytalem o to bo liczylem ze ktos napisze cos w stylu "tak, mam kamere zoom 15x i goowno to daje" lub "mam kamere z zoomem 20x i dzieki niej moge rozpoznac samolot" na tej podstawie bym juz wiedziel ze zoom 25x lub nawet ten ekstrawagancki 30x w zupelnosci wystarczy opinie w stylu "nie bo nie" od teoretykow (a wiec nieposiadaczy kamer) raczej mnie nie zadawalaja
co do sprzetu to mam jeszcze gdzies w szafie starego nikona analogowego F70 (piwi, dzieki za korekte) z porzadnym nikkorem (typu d) 70-300mm ale jakos nie chce mi sie bawic w tradycyjna fotografie tym bardziej ze w tym przypadku w rachube wchodzilby raczej slajd i to taki o czulosci max 50 ISO (a wiec duzej rozdzielczosci)...
pozdrawiam,
gr
Ostatnio zmieniony przez gresiek dnia Sob 23:18, 12 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piwi
|
Wysłany: Sob 23:14, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Osobiście mam kamerkę analogową Canona MV590 z zoomem optycznym 18 x. I na dowód powiem Ci, że przy tym powiększeniu cholernie szumi, w dodatku musiałbyś mieć super stabilny statyw. Ta kamerka to nie jaka zabawka, tylko dobry sprzęt ( oczywiście do filmowania normalnych rzeczy ), tak więc wydaje mi się, że kamerka tu zupełnie odpada ( no chyba że taka za 4000 zł ze statywem za 1000 )
Jak masz Nikona F70 ( bo d70 to cyfra ) i 70 - 300 to niebo stoi przed tobą otworem. Ja bym spróbował coś z tym zrobić...
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piwi
|
Wysłany: Sob 23:15, 12 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Piwi napisał: | Osobiście mam kamerkę analogową Canona MV590 z zoomem optycznym 18 x. I na dowód powiem Ci, że przy tym powiększeniu cholernie szumi, w dodatku musiałbyś mieć super stabilny statyw. Ta kamerka to nie jakaś zabawka, tylko dobry sprzęt ( oczywiście do filmowania normalnych rzeczy ), tak więc wydaje mi się, że kamerka tu zupełnie odpada ( no chyba że taka za 4000 zł ze statywem za 1000 )
Jak masz Nikona F70 ( bo d70 to cyfra ) i 70 - 300 to niebo stoi przed tobą otworem. Ja bym spróbował coś z tym zrobić...
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
gresiek
|
Wysłany: Nie 5:49, 13 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Piwi napisał: | Osobiście mam kamerkę analogową Canona MV590 z zoomem optycznym 18 x. I na dowód powiem Ci, że przy tym powiększeniu cholernie szumi, w dodatku musiałbyś mieć super stabilny statyw.
Pozdrawiam |
czy dobrze rozumiem?
1) twoim zoomem 18x moznaby zidentyfikowac linie lotnicza? przy tym zalozeniu ze sie ma porzadny statyw. chodzi mi jedynie o identyfikacje a nie o super-hiper jakosc obrazu...
zreszta te fotki prezentowane na forum i tak sa kiepscistej jakosci ale przeciez nie o jakosc tu chodzi, prawda?
2) pytanie dodatkowe, dobijajace - od jakiej krotnosci zooma mozna zidentyfikowac samolot twoja kamera? 10x, 12x, 14x 16x 18x... chodzi mi o zgrubny szacunek jak bede wybieral kamere ktora i tak planuje przed swietami kupic, ok?
pozdrawiam!
g
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
darekrz4
|
Wysłany: Nie 9:25, 13 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Witam !!!
Drogi Grześku -zrobisz jak zechcesz . Kupuj co chcesz .Chciałem cię tylko przestrzec przed zakupem sprzetu (kamera) który do obserwacji samolotów na wysokościach przelotowych (a o takich jest ten wątek) zupełnie się nie nadaje . Wiem co piszę bo kamer "mam" do wyboru do koloru i każdą nawet najdroższą mogę się pobawić (taki mam zawód) Kazdą z nich sprawdzałem pod tym kątem -zupełna porażka -praw optyki nie oszukasz .Pisząc o twojej lornetce "zabawka" miałem oczywiście na mysli jej powiększenie które jest jak na mój gust o wiele za małe -no chyba że obserwujesz od wielu lat i jesteś specjalistą takim jak kilku z naszych częto tu piszących kolegów którzy obserwuja od lat i bez problemów dali by sobie radę nawet lornetką 8x30 . Chcesz to kupuj kamerę , i na pewno będzie ci dobrze słuzyła lecz nie do obserwacji samolotów . Pytałes o opinie ludzi którzy maja sprzęt sprawdzony w obserwacjach - ja takowy posiadam i chętnie go polecam jest to lornetka a nie kamera .
pozdrawiam D.RZ
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piwi
|
Wysłany: Nie 10:00, 13 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
pytanie dodatkowe, dobijajace - od jakiej krotnosci zooma mozna zidentyfikowac samolot twoja kamera? 10x, 12x, 14x 16x 18x... chodzi mi o zgrubny szacunek jak bede wybieral kamere ktora i tak planuje przed swietami kupic, ok?
|
Grześku, zoom 18x mimo, że optyczny jest również pewnym chwytem reklamowym, gdyż przy takim powiększeniu ciężko jest rozpoznać twarz człowieka. Przy powiększeniu 10x jest całkiem dobrze i kamerka aż tak nie szumi. A jak wiesz, powiększenie 10 x masz już w tych mniejszych lornetkach.
Cytat: | zreszta te fotki prezentowane na forum i tak sa kiepscistej jakosci ale przeciez nie o jakosc tu chodzi, prawda? |
To zależy o kogo fotkach mówisz, bo chyba nie powiesz, że fotki Eltoro są kiepskiej jakości
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|